Italië

Voor Italië zijn er zes cyclo’s geselecteerd die mee tellen voor het Cyclobrevet. Vijf daarvan zijn echte klim cyclo’s en de zesde is een cyclo van de lange adem.

Met zijn 298km is Gran Fondo Milano-Sanremo de langste cyclo die in het Cyclobrevet is opgenomen. Tevens is het de enige echte wielerklassieker.

De bekendste van de Italiaanse cyclo’s is zonder meer de Maratona dles Dolomites, waarvoor jaarlijks veel meer aanmeldingen zijn dan startplekken. En wordt daarom geloot. Voorheen was je verzekerd van een startplek bij het boeken van een reis bij één van de fietsreisbureau’s, maar zelfs hier wordt loting toegepast.

De Nove Colli is veruit de populairste cyclo onder de Italianen. Jaarlijks gaan de 12000 startplekken er in enkele uren uit.

De Granfondo Giordana is er voor de liefhebbers van steile wand rijden op zijn Italiaans. Hij is vooral bekend vanwege de beklimming van de fameuze Gavia en beruchte Mortirolo. Tot slot volgt nog de klim naar de Santa Cristina, een veel minder bekende col. Behalve onder degenen die hem al eens gereden hebben, want met een gemiddeld percentage van rond de 10% is dit een afsluiter van jewelste.