Marmotte Granfondo Alpes

25 jun 2023, Le Bourg d'Oisans, Frankrijk

Een CycloBrevet cyclo

Afstand: 177km
Hoogtemeters: 5000hm
Startplaats: Le Bourg d'Oisans
Finishplaats: Alpe d’Huez
Website organisatie

Het evenement

La Marmotte is met afstand de bekendste cyclo in Nederland. Tegenwoordig is de officiële naam Marmotte Granfondo Alpes, maar bij de meeste mensen staat de moeder aller cyclo's toch bekend als de Marmotte. Deze bekendheid heeft vooral te maken met de finish op de Alpe d’Huez. Verreweg de meeste deelnemers aan deze cyclo komen dan ook uit Nederland. Maar La Marmotte is meer dan de beklimming van de Alpe d’Huez. De deelnemers hebben, voordat ze aan de klim naar het skidorpje mogen beginnen, namelijk al drie andere cols voor de kiezen gehad.

Parcours beschrijving

Het begint met de beklimming van de Col du Glandon. Deze drietrapsraket is, ondanks een aantal zeer steile stroken, meestal goed te doen aangezien de benen nog fris zijn en de zon nog niet vol aan de hemel staat. Sinds enkele jaren is de afdaling geneutraliseerd, omdat deze te gevaarlijk is. Dit betekent dat de tijd stopt bovenop de Glandon en weer loopt nadat je bent afgedaald. Dat die neutralisatie niet voor niets is blijkt wel uit het feit dat er desondanks nog steeds elk jaar zware valpartijen voorkomen. Voorzichtigheid is geboden dus!

Na de Glandon volgt een verraderlijk stuk door het dal, dat licht vals plat oploopt. De Telegraph is op papier de makkelijkste klim, maar belangrijk is hier krachten te sparen. Na een korte afdaling volgt de Galibier. Deze col is lang en zwaar, vooral door ijle lucht op de top. De laatste acht kilometer vergen het uiterste van de deelnemers met passages tot 12% in de laatste kilometer. Na de Galibier volgt een lange afdaling richting de voet van de Alp. Op de eerste kilometers na kun je hier flink doorrijden, maar een aantal donkere tunnels zorgt ervoor dat alertheid geboden is.

De slotklim naar de Alpe d'Huez is voor iedereen afzien. Deelnemers die nog een klein beetje fris zijn kunnen hier nog heel wat tijd winnen. Voor degenen die al uitgeknepen aan de voet verschijnen is deze klim een helletocht. Maar het idee dat boven de finish wacht is voor velen een houvast om de laatste krachten aan te kunnen spreken.

Cols

Hiernaast zie je enkele van de profielen van de cols in deze cyclo:

  • Col du Glandon
  • Col du Telegraph / Galibier
  • Alpe d'Huez

Overige info

Kosten deelname

Deelnemers limiet

Diploma en extra info


   

Video


Deze cyclo is 66 keer geclaimd

Goud
40
Zilver
16
Brons
10
Laatste claims voor deze cyclo

Niels Hartland
2021
08:25:11
Goud
Harry Pankras
2021
09:07:33
Goud
Eric van de Lagemaat
2021
11:36:41
Brons
Olav Eerland
2021
08:29:44
Goud
Ralf de Bruin
2020
07:51:41
Goud
Barema's voor vrouwen

Leeftijd
Tot en met
Goud
Zilver
Barema's voor mannen

Leeftijd
Tot en met
Goud
Zilver

Nog geen account

Meld je dan nu aan!!

Vind je het leuk om cyclo's te rijden, ga dan de uitdaging aan om een van de brevetten te bemachtigen.