Marmotte Granfondo Pyrénées

27 aug 2023, Argelès-Gazost, Frankrijk

Een CycloBrevet cyclo

Afstand: 163km
Hoogtemeters: 5600hm
Startplaats: Argelès-Gazost
Finishplaats: Luz Ardiden
Website organisatie

Het evenement

La Marmotte is al tientallen jaren een begrip. Reden voor Sport Communication om de naam te verbinden aan enkele andere cyclo’s. Zoals La Marmotte Pyrenees die je over de legendarische cols van de Pyreneeen brengt. Deze cyclo in de Pyreneeen werd in 2016 voor het eerst gehouden en is alles behalve een slap aftreksel van La Marmotte Alpes, zoals de oer-Marmotte tegenwoordig heet.

De 5600 hoogtemeters die je in slechts 160 kilometer moet overwinnen zijn wat dat betreft veelzeggend. Je blijft klimmen en de hellingen zijn bij tijd en wijle afgrijselijk steil. Je bedwingt onder andere de Tourmalet en de Col d’Aspin.

Parcours beschrijving

De start is ’s ochtends in Luz Saint Sauveur of Argeles Gazost(startplaats wisselt per jaar). Daar mag je gelijk in de klimmodus om de Tourmalet te beklimmen, een klim van 19 kilometer waarin je 1400 hoogtemeters overwint. Vooral de laatste kilometer met een stijgingspercentage van meer dan 10 procent is loodzwaar. Dan volgt de lange afdaling naar Sainte Marie de Campan. Daar vandaan beklim je de Hourquette d’Anzican. Minder steil, maar met een iets grilliger verloop. Je daalt weer af naar Cadeac om dan de Col d’Aspin te beklimmen. De eerste 8 kilometer van deze klim zijn goed te doen, maar naar het einde wordt het weer zwaarder. Menig deelnemer vervloekt de laatste 4 kilometer van deze klim.

Je keert weer terug in Sainte Marie de Campan om opnieuw de Tourmalet te beklimmen. Alleen nu van de zware kant. De eerste vier kilometer kun je er nog even inkomen met stijgingspercentages tot 5 procent. Maar de 12 kilometer daarna zijn moordend. Steil, ongelijkmatig, verschrikkelijk. Als toetje volgt dan nog de slotklim naar Hautacam of Luz Ardiden (finishplaats wisselt per jaar), beide klimmen zijn bekend uit de Tour de France en zijn ongeveer 13 kilometer met een gemiddelde tussen de 7 en 8 procent. Maar wat zeggen gemiddeldes? Je zult je op deze klim menig maal afvragen waarom fietsen eigenlijk leuk is. Het antwoord krijg je op de top, waar de apotheose van de finish wacht.

Cols

Hiernaast zie je enkele van de profielen van de cols in deze cyclo:

  • Col du Tourmalet
  • Col d'Aspin
  • Hautacam
  • Luz Ardiden

Overige info

Kosten deelname

Deelnemers limiet

Diploma en extra info


   

Video


Deze cyclo is 11 keer geclaimd

Goud
3
Zilver
7
Brons
1
Laatste claims voor deze cyclo

Bas Millaard
2019
09:54:08
Brons
Martin Bos
2017
10:17:53
Zilver
Olav Eerland
2019
09:01:59
Zilver
Pleun Stevens
2019
08:08:26
Zilver
Peter van Elderen
2018
09:05:06
Zilver
Barema's voor vrouwen

Leeftijd
Tot en met
Goud
Zilver
Barema's voor mannen

Leeftijd
Tot en met
Goud
Zilver

Nog geen account

Meld je dan nu aan!!

Vind je het leuk om cyclo's te rijden, ga dan de uitdaging aan om een van de brevetten te bemachtigen.