De ultieme uitdaging. Dat is voor veel mensen het rijden van een cyclosportieve tocht. De tijdwaarneming tijdens deze tochten maakt het immers mogelijk je te meten met andere deelnemers. Of met jezelf. Bovendien fiets je ook nog eens door de mooiste gebieden van Europa. Duizenden Nederlanders en Belgen reizen daarom elke zomer naar La Marmotte, de Maratona dles Dolomites en de Ötztaler Radmarathon, om drie van de bekendste cyclo’s te noemen.
En of je nu op de eerste, 99ste of 827ste plaats eindigt, iedereen levert een bijzondere prestatie op zijn of haar niveau. Om deze prestatie meer inhoud te geven, komt Cycling Team Wielertoerist (CTWT) met het cyclobrevet, dit is een speciaal brevet voor mensen die vijf of meer cyclo’s hebben gereden. CTWT wil met het brevet de individuele prestatie meer inhoud geven en tegelijk het rijden van cyclosportieve tochten stimuleren.
Iedereen die vijf of meer cyclo’s heeft verreden komt in aanmerking voor dit Cyclobrevet. Dit brevet kan brons, zilver of goud zijn naargelang de prestaties in de cyclo’s. Verder is er een Groot Cyclobrevet voor mensen die tien of meer cyclo’s hebben verreden en een Super Cyclobrevet voor mensen die vijftien of meer cyclo’s hebben verreden. Het is uiteraard niet noodzakelijk om die cyclo’s in één jaar te rijden. Er is geen eindtermijn. Dus een deelnemer die een cyclo per jaar rijdt, komt na vijf jaar in aanmerking voor het Cyclobrevet.
CTWT heeft voor het Cyclobrevet 34 cyclo’s geselecteerd. Daarbij horen onder andere de drie grote cyclo’s; La Marmotte, Maratona dles Dolomites en de Ötztaler Radmarathon. Andere bekende cyclo’s in dit rijtje zijn bijvoorbeeld het Alpenbrevet, Granfondo Gavia e Mortirolo, de Nove Colli en Les Trois Ballons. Maar ook minder bekende cyclo's zijn geselecteerd zoals Milaan-Sanremo, de enige wielerklassieker in de lijst, de populaire Oostenrijkse cyclo Highländer Radmarathon, het Spaanse wielerfeest Quebrantahuesos en de Sparkassen Münsterland Giro, een echte hardrijderscyclo.
Staat een door jou gereden cyclo niet in de lijst? Niet getreurd. Je kunt namelijk een zogenaamde 'Cyclo naar Keuze' opgeven. Deze telt gewoon mee voor het Cyclobrevet. Althans, als het om een echte cyclo gaat. Dat wil zeggen een tocht met een gezamenlijke start, tijdwaarneming en die minimaal 125 kilometer of 1250 hoogtemeters telt. Het Cyclobrevet maakt hierbij gebruik van de gegevens van Cycloworld, waar zo goed als alle cyclo's ter wereld staan geregistreerd.